Sampai bila harus aku bertahan

Salam.. buat semua, saya cuma menumpang blog ini sekadar iyala share pengalaman kita bersama untuk kebaikkan semua juga. just panggil saya Ibnu Saba. Saya mengharapkan agar apa juga pengalaman di kongsi selepas ini bisa membawa kebaikkan.

today, saya nak kongsi pengalaman berkaitan pengorbanan ..banyak kita dengar bila kita menyayangi sesorg kita kan melakukan apa aja demi kebahagian org yang kita sayang. KIta tak perlu malu, jgn membangkit apatah lagi menyesal akan perbuatan itu sebab sudah lumrah alam percintaan kita sanggup berkorban apa saja..

Sejarah juga telah membukitkannya. Ingat citer Puteri Gunung Ledang yg sanggup merantau beribu batu bersemadi di Gunung Ledang kerana cintanya pada Tuah…so bukan kita ja yg sanggup berkorban.

Tapi persoalannya ramai yg terlupa akibat dari pengorbanan itu. Bagi saya sudah sampai masanya bagi kita yg sering berkorban fikirkan realistikkah hubungan kita ini.. soalan ini saya tujukan kepada mereka 2 yg sedang belajar..sedar tak sedar ramai adik adik yg terkorban demi mengejar sebuah cinta yg tak pasti.. ramai yg gagal dlm pelajaran. bangkitla adik adik ku lihatla betapa dunia PLU ini seumpama satu mimpi indah yg bila cinta sudah tiada kita tiada berharga lagi..Jarang kita jumpa org yang bisa menerima hubungan PLU ini diteruskan sebagai hubungan keluarga walupun ugama menuntut..(maaf saya bukan pakar ugama tapi sedar akan tuntutannya.

saya pernah berjumpa sorg adik yg pintar SPM grade 1 aliran sains syg akibat terlalu cintakan abg sygnyer dia accident motor selepas mendapat tahu abgnya main kayu tiga.. pulih dari sakit abgnya tinggalkan dia dan last sekali dia gagal meneruskan pelajarannya di universiti.. sedih hati saya mendengarnya.. alhamdullilah berkat kesabaran dia skrg sedang belajar di uitm tapi sebagai pelajar matang.. dia masi mau mendengar nasihat saya dan kembali mebina hidup baru..

Bayangkan la.. mana dia couple kita saat kita memerlukan…? Akhir sekali mak bapak juga yg susah payah menyambung nyawa tuk kita.. mak bapak yg kita belakangi masa manis dibuai cinta. ingat adik adik tanggung jawab kita yalah pada keluarga kita, bangsa dan agama. Klau semua adik befirkiran sempit siapa bakal menerajui negara di masa depan.

Mak bapak kita mau kita menjadi org berguna.. adik adik kena ingat bahawa ramai plu ramai skrg yg berkerjaya.. mereka bisa memiliki apa saja tapi adik adik ada apa…? berhenti la mengharap ehsan org…? utamakan pelajaranmu bukan cintamu..

Adik adik simpan kata kata abg ni:

1. “If you love someone, set them free and if they come back then he is yours but if not it never meant to be….”

2. Percayala zaman cyber yg tiada sempadan setiap PLU mempunyai citarasa masing masing untuk mencari idaman hati yg sentiasa diimpikan.. hari ni dia jumpa kita, tapi ingat kita tidak perfect sebba ada lagi yg lebih perfect di alam cyber tu…yang menunggu tuk discover. siapa kita tuk menghalangnya.. Abg percaya kata kata ini sebab ramai plu zaman skrg ni berberanggapan apa perlunya fishing a fish while you can have the whole pond of fish..

Tak slaah bercinta tapi berpada pada la.. nasihat ikhlas dari abg ibnu.

andai ada yg terasa maaf dipinta sekadar berkongsi pengalaman masa nan lalu.

thanks tuan tanah bagi izin saya mencoretkan pengalaman ini…

5 responses

20 03 2008
irwan

Tuan tanah aka confuis guy, saya rasa apa yg dinukilkan oleh ibn saba itue adalah sesuatu yg bagus untuk semua plu 2 di luar sana…termasuklah saya sendiri. Satu karangan yg sarat dgn pengisian dari ibn saba, thanks for sharing. May God Bless us.

1 05 2008
murhalim

salam… betullah, saya setuju. perkara yg abg ibnu katakan berlaku pada saya! tapi skrg bila dah ada kerja tetap ‘abang syg’ terhegeh2 cari kita balik. so adik2 yg sdg hangat bersayang2 dgn ‘abang syg’ berpada-padalah dalam memberi cinta! saya setuju dg kata2 abg ibnu….. absolutely!!

23 11 2008
angle

i’m not gay but lessie…actually i tak ada frd y gay…i ingat lessie jer y ada konflik…but after read ur story i do realise…we r just the same….konflik never end….i love peng w no reason…dikecewakan..dimalukan…disisih…but still i love peng…friend…tak ada y betul2 memahami…masa berlalu…masing2 berubah…brkahwin…punya anak…but i’m still here.. i alwaz ask Y???? but still no answer…syukur i found someone…partner y penyayang…memahami..bukan kaki pukul..bukan kaki perempuan..bukan juga kaki minum… punya kejaya dan sgt bertanggungjwp…..HOPE SHE WILL BE THE LAST JOURNEY FOR ME

13 03 2009
pokazhimnelyubov

best for me……aku sdg mengaliran sainskan diri aku skarang….thats y aku tggl sgalanya…as mentioned b4 ( i put career on the top of my mind,and love in the core of my heart)….no time for abg sayang….
but prob aku skunk romate aku dah syak aku plu kes aku tak de girl..but aku pon tak de bf….so die lah insan paling konpius dlm umah ni…padan muke ko…

7 04 2010
Ed

Bertahanlah selagi boleh bertahan… esok esok dah tak tahan… jangan sesiapa tahan pemergian tu kan… tahan menahan depan pintu umah tu tak best okey!!! nanti jenjiran tak tahan gelak lak kang…

anyway, jangan terlalu meletakkan cinta plu itu sebagai tunjang kehidupan yang kadang kala kita pun lupa perhubungan itu bisa buat kita huruhara..

*kami masih bersama – John Albert Edward

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: